Sociale vaardigheidsles [SOVA]

Sociale vaardigheden heb je nodig om op een goede en gepaste manier met elkaar om te gaan. In je klas, op je stage, op straat en ook thuis praat je met anderen en heb je te maken met vele verschillende soorten mensen. De ene persoon zegt alles wat hij of zij denkt en de ander kijkt liever eerst even rond voordat er gesproken gaat worden. Om op een fijne manier met elkaar te kunnen communiceren is het nodig om een ander goed te kunnen begrijpen.

Door het jaar heen worden er verschillende thema's behandeld. Uiteraard staat kennismaken met je nieuwe school en/of klas bovenaan. Ook de veranderingen in de puberteit, wie ben jij en hoe gedraag jij je tenop zichte van anderen, hoe ga je om met gevoelens en opkomen voor je zelf zijn enkele onderwerpen die tijdens de lessen behandeld worden.

In de lessen maken we gebruik van een werkboek, hebben we veel kringgesprekken en spelen we met regelmaat betekenisvolle spellen om het gedrag van jezelf en anderen te bekijken. Een eigen mening hebben en die durven uitspreken is belangrijk op school, in je stage, op je werk en daar buiten. Bij dit vak werken we veel samen, oefenen we met luisteren naar elkaar, het stellen van vragen en het presenteren van jezelf. Er wordt veel aandacht besteed aan normen en waarden waarbij respect en aandacht voor elkaar al snel door elke leerling begrepen wordt.

©2020 Oost ter Hout Praktijkschool | Webdesign: MitZ.nl